+36 20 968 9660/ +36 20 355 0233 +36 46 360 428 3508, Miskolc, Templom utca 3.

magyar zászló légtechnika angol zászló légcsatorna német zászló füstelszívó

Hővisszanyerős szellőztető

Otthonunkban is alkalmazható ez a fajta szellőzési rendszer, legyen az családi, vagy társasház, mely jelentős energia megtakarítás mellett biztosítja lakásunk folytonos szellőzését.
Ez a rendszer a temperált és megszűrt levegő bevezetésével optimális komfortérzetet biztosít, a minden lakásban megtalálható statikus hővisszanyerős szellőztető használatával.
 
A lakáson kívül el kell helyezni egy központi befúvó, és egy központi elszívó ventillátort, ezekhez csatlakozik két légcsatorna hálózat, amely a lakáson belül helyezkedik el.
Karbantartása a rendszernek kizárólag a beszívó és az elszívó ventillátorra korlátozódik.

A szerelési és az anyagköltségeket is csökkenthetjük, mert a
hővisszanyerős szellőztető rendszer csőhálózatának tervezésekor közösíthetjük az egyes lakásokhoz leágazó ágakat, az elszívó és a befúvó hálózaton is egyaránt.

 

A hővisszanyerős szellőztető működése:


Otthonunkban a levegő állandó cserélődését egy önszabályozó, hővisszanyerős gépi szellőztető rendszerben a friss levegő befúvásával a száraz helyiségekbe, és az elhasználódott levegő nedves helyiségekből való elszívása által valósul meg. 

Száraz helyiségeknek nevezzük például a nappalit, vagy a hálószobákat, nedves helyiségek pedig például a konyha, vagy fürdőszoba. Az elszívás és a befúvás is önszabályozó szellőző elemeken keresztül történik, így nincs lehetőség a rendszer elállítódására és nincs is szükség a rendszer drága beszabályozására. A hővisszanyerős szellőztető által befújt friss levegő már megszűrve érkezik a befúvó ventillátor által, majd a levegő lakásonként egy statikus hővisszanyerőn áthaladva átveszi az elszívott levegő hőtartalmának nagy részét, mielőtt az otthonunkba bevezetésre kerül.
Az elszívó ventillátorhoz csatlakozik egy másik légcsatorna hálózat, amelyen keresztül kerül elszívásra a hővisszanyerőktől az elhasználódott levegő.

A friss levegő lakásba juttatásához nem kell a ház homlokzatán nyílásokat hagyni, így a rendszer javítja a lakás homlokzatának a hanggátlását.
A
hővisszanyerős szellőztető rendszer évszaktól függetlenül visszanyeri mintegy 80%-át a kiszívott levegő hőenergiájának, ezáltal energia megtakarítását teszi lehetővé.
A szabad keresztmetszet változásával valósul meg automatikusan az állandó hozamú befújó és elszívó nyílások szabályozása, a rendszer minden egyes pontján, az azon a ponton rendelkezésre álló nyomáshoz igazodva.

 

A hővisszanyerős szellőztető előnyei:

  • Energiatakarékos, minimális a hőveszteség, amelyet a hővisszanyerős szellőztető okoz, mert a kiszívott levegő hőtartalmának nagy részét visszanyerjük. 
  • Csendes, sokkal csendesebb, mint a helyi elszívó berendezések.
  • Lakásunban optimális minőségű lesz a levegő, a hővisszanyerős szellőztető által befújt levegő szűrése miatt temperált szellőző levegő érkezik, valamint kizárja a hideg és a por okozta kellemetlenségeket.
  • Megelőzhető vele a penészesedés és a pára lecsapódása, garantálja a belső terekből a pára eltávolítását.