+36 20 968 9660/ +36 20 355 0233 +36 46 360 428 3508, Miskolc, Templom utca 3.

magyar zászló légtechnika angol zászló légcsatorna német zászló füstelszívó
Kishelység Elszívó Ventilátor Na 80

Kishelység Elszívó Ventilátor Na 80

Bruttó ár:
10670 Ft

Részletek »
Kishelység Elszívó ventilátor időkapcsolóval szerelt NA 80

Kishelység Elszívó ventilátor időkapcsolóval szerelt NA 80

Bruttó ár:
17020 Ft

Részletek »
Galéria kép

Tekasil 300°C

Bruttó ár:
2417 Ft

Részletek »
Belimo LM-230A Zsalumozgató motor

Belimo LM-230A Zsalumozgató motor Nyit-zár ,3 - pont

Bruttó ár:
37800 Ft

Részletek »
Galéria kép

KO Kéményajtó nyitható kivitel

Bruttó ár:
6800 Ft

Részletek »
Galéria kép

VF-04 NA315 90°-os könyökidom gumitömítéssel

Bruttó ár:
12320 Ft

Részletek »
CATA E-100 GTH

CATA E-100 GTH

Bruttó ár:
34990 Ft

Részletek »

Légtechnikai idomok

Légtechnikai idomok


légtechnikai idomok műanyag légcsatorna idomok minden formában

Egy légtechnikai rendszer esetében nemcsak a készüléket kell beszerezni, de számos olyan kiegészítőre szükség lesz, amelyekkel a rendszer egy kerek egésszé válhat. Ilyenek a légtechnikai idomok is.

Webáruházunkban minden olyan tartozékot megtalál, ami szükség lehet a szellőztető rendszerek kiépítéséhez. Termékpalettánkban nemcsak a fém és műanyag légcsatorna fajták találhatók meg, de teljes anyag- és méretválasztékot kínálunk a légcsatorna idomok esetében is. Különféle tulajdonoságú, méretű és kialakítású idomokat, rögzítőket, szűkítőket, szabályozószelepeket, rácsokat és egyéb hasznos kiegészítőket kínálunk mind magán, mind ipari célú felhasználásra. 

A légtechnikai rendszerekről dióhéjban


Manapság bármerre járunk, úton-útfélen találkozhatunk valamilyen szellőztető berendezéssel. A légtechnika szerepe minden olyan helyen elengedhetetlen, ahol a természetes szellőztetés nem megoldott, vagy hatékonyabbá kívánjuk tenni a légcserét. Egy ilyen berendezés egyszerű, de nagyszerű feladatot lát el. Az elhasznált levegőt az épületen kívülre juttatja, és friss levegővel tölti meg a teret. Egészségvédelmi szempontból például elengedhetetlen lépés egy szellőztető rendszer kiépítése, de akár az épület állagromlását is megelőzhetjük vele. 

Ahány szerkezet, annyiféle kialakítással találkozhatunk. Létezik műanyag légcsatorna, de fémből készült kivitelek is vannak, keresztmetszet alapján lehetnek ovális vagy éppen szögletes formájúak is. Ez általában attól függ, hogy milyen célra szeretnénk használni az adott légtechnikát. Ahol pedig fém vagy műanyag légcsatorna van, ott légtechnikai idomok is kelleni fognak. 

Mik azok a légtechnikai idomok?


A légtechnikai idomok, vagy más néven légcsatorna idomok elengedhetetlen kellékei a légcsatornáknak - nem lehet ugyanis csöveket csak úgy egymásba illesztgetni. Funkciójukat tekintve igen széles a paletta, hiszen megtalálhatók közöttük rögzítésre, elágazásra, szűkítésre, vagy éppen légcsatorna lezárására szolgáló elemek is.  Ezek együttes használatával hibamentes működtetést és megfelelő levegőcserét tudunk garantálni bármilyen légcsatorna esetében. Az idomok felhasználásával pedig egy olyan egységes rendszert építhetünk ki, ami lehetővé teszi az optimális csatlakozást az elszívó oldal és a kifúvó oldal között. 

A szakértők nem véletlenül tulajdonítanak akkora jelentőséget a megfelelő légtechnikai idomok kiválasztásának. Amennyiben először építünk ki szellőzőrendszert, akkor érdemes kikérni egy szakember véleményét, ha bizonytalanok vagyunk a dolgunkban. Elég ugyanis egy kihagyott elem, vagy egy hibás anyag/méretválasztás ahhoz, hogy a későbbiekben a rendszer hatékonysága hanyatlani látszódjon. 

légtechnikai műanyag légcsatorna idomok minőségi anyagokból
Építse ki velünk tökéletes rendszerét a légcsatorna idomok beépítésével!

Milyen légtechnikai idomok állnak a rendelkezésünkre?


A légcsatornákra, idomokra különféle szabványok vonatkoznak (méret, szilárdság, tömörség stb.). Lényeges szempont a légcsatorna idomok esetében, hogy szabvány méretekben készüljenek el ahhoz, hogy megfelelően tudjanak illeszkedni a fém vagy műanyag légcsatorna szerkezetébe. Webáruházunkban megbízható és minőségi termékeket forgalmazunk, amelyek az ide vonatkozó előírások szerint kerülnek legyártásra. 

A légcsatorna idomok anyagfelhasználása több tényezőtől is függ. Ezek lehetnek:

  • milyen célra szeretnénk használni,
  • mekkora az üzemi hőmérséklet,
  • milyen mértékű a levegő vegyszertartalma és nedvességtartalma,
  • milyen időjárási viszontagságokkal kell számolni,
  • kültéri vagy beltéri környezetbe kerülnek beépítésre stb.

Ez alapján léteznek pl. műanyag légcsatorna/műanyag idomok, illetve alumíniumból és horganyzott acélból készült kivitelek is. Fokozott igénybevételnek kitett helyeken, vagy olyan környezetben, ahol magas az üzemi hőmérséklet, általában fém vagy horganyzott acél idomokat használunk. Habár ezek tartósabbnak bizonyulnak a műanyag kivitelekkel szemben, utóbbiak egyre változatosabb formákban köszönnek vissza.  

A Polivinilklorid (PVC) alapanyagú idomok például remekül helyt állnak +50 fok üzemi hőmérsékletig, a Polipropilén (PP) és Polietilén (PE) anyagúak pedig már +90 fok körüli hőmérsékleten is biztonsággal használhatók, illetve vegyszerállóságuk is megfelelőnek bizonyul.

Melyek a legnépszerűbb termékeink?


Cső-és idomkapcsoló: 

Az idomkapcsoló egy nagyon hasznos kellék abban az esetben, ha két idomot (pl. szelep/könyök) szeretnénk egymással összeilleszteni, mindezt anélkül, hogy ehhez egy új csőszakaszt kellene beiktatni. Az általunk kínált horganyzott acél csőkapcsolók 80-800 mm átmérőkben kaphatók. 

Elágazóidom: 

Ezek a légtechnikai idomok remek célt szolgálnak, ha szeretnénk megoldani a légtechnikai csatorna kettéágazását. A Spiko Rex kínálatában 80-400 mm átmérőjű, horganyzott acél kivitelű elágazóidomok közül választhat, amelyek gumitömítéssel vannak ellátva a minél precízebb szigetelés érdekében. 

Cső-és idomvégzáró: 

Egy ilyen kupakos kialakítás kiváló megoldás egy cső vagy idom lezárására. Kínálatunkban 80-1250 mm átmérők között válogathat, amennyiben a spirálkorcolt acélcsövek vagy horganyzott acél idom végdugózását szeretné megoldani.

Könyökidom: 

Mivel egy fém/műanyag légcsatorna nem minden esetben egyenes és van benne néhol elágazás, könyökidomot építünk be. A Spiko Rex ajánlatában 45 és 90 fokos szögben hajlított, horganyzott acélból készült légcsatorna idomok kínálatával várjuk, mindezt 80-800 mm átmérőben. 

Esővédő sapka: 

Amennyiben a csövek kivezető nyílása a szabad ég alá esik, ezek a légtechnikai idomok remekül kivédik majd a bejutó nedvességet. Webáruházunkban a horganyzott acél esővédősapkák 80-800 mm átmérőkben érhetőek el. 

Visszacsapó szelep: 

Ezek a légcsatorna idomok elengedhetetlen részei lesznek a csöveknek, hiszen megakadályozzák, hogy a levegő visszaáramoljon a rendszerbe. Az időtálló alumíniumból készült visszacsapó szelep 100-630 mm átmérőkben választható ki a kínálatunkból.

Szűkítő idom: 

Olyan légcsatorna idomok, amelyek kiváló célt szolgálnak átmérőváltozásokhoz, ez esetben szűkítéshez. Webáruházi kínálatunkban 100/080-1000/630 mm méretű horganyzott acél idomokkal várjuk.

 

Kérdése támadt a légtechnikai idomokkal kapcsolatban, netán segítségre lenne szüksége a választásban? Szakképzett munkatársaink várják hívását!

+36 46 3650 428