+36 20 968 9660/ +36 20 355 0233 +36 46 360 428 3508, Miskolc, Templom utca 3.

magyar zászló légtechnika angol zászló légcsatorna német zászló füstelszívó

Kishelység Elszívó Ventilátor Na 80

Bruttó ár:
10670 Ft

Részletek »

Kishelység Elszívó ventilátor időkapcsolóval szerelt NA 80

Bruttó ár:
17020 Ft

Részletek »

Tekasil 300°C

Bruttó ár:
2417 Ft

Részletek »

Belimo LM-230A Zsalumozgató motor Nyit-zár ,3 - pont

Bruttó ár:
37800 Ft

Részletek »

KO Kéményajtó nyitható kivitel

Bruttó ár:
6800 Ft

Részletek »

VF-04 NA315 90°-os könyökidom gumitömítéssel

Bruttó ár:
12320 Ft

Részletek »

CATA E-100 GTH

Bruttó ár:
34990 Ft

Részletek »

Kondenzációs kazán kémény

A háztartások rezsijének legnagyobb részét télen a fűtésre fordított energia teszi ki. A hagyományos fűtési módszerek mellett manapság már olyan konstrukciók is léteznek, amikkel jelentős energiát takaríthatunk meg. Az egyik ilyen készülék a kondenzációs gázkazán. Cégünknél mindegy, hogy kondenzációs gázkazán kémény kiépítéséről, vagy kéménybélelésről van szó, ügyfeleinknek mindig a legoptimálisabb megoldást kínáljuk – mindezt két évtizedes tapasztalattal és díjmentes helyszíni bejárással!

Megfizethető kéménybélelés kondenzációs kazánhoz? Kérje díjmentes felmérésünket!

Kapcsolatfelvétel

Mi az a kondenzációs gázkazán?


Mielőtt belemerülnék ebbe a fejezetbe, érdemes tisztázni a kondenzáció fogalmát. A kondenzáció egy olyan természetes jelenség, melynek során a gáz halmazállapotú anyagból folyékony halmazállapotú anyag képződik, páralecsapódás kíséretében. Erre az ígéretes folyamatra alapoznak a kondenzációs gázkazánok is.
A kondenzációs kazán egy viszonylag új találmány, ugyanis a 70-es években jelent meg először. Amíg egy hagyományos gázkazán esetében az égéstermékként megjelenő vízgőz, gőz formában távozik a kéményből, addig a kondenzációsnál ez az égéstermék kondenzvíz formájában csapódik le a kazánon belül, amelyet aztán elvezetünk. A konstrukció nagy előnye, hogy a távozó füst hője jóval alacsonyabb (40-60°C), mint a hagyományos verziónál (~200°C), így sokkal gazdaságosabban üzemeltethetők. A hatásfok a hagyományos értékekkel (95%-os) ellentétben, itt már 110% felé felkúszik. További érvek mellette, hogy a csekélyebb károsanyag-kibocsátás miatt jóval környezetkímélőbb is. Kiváló megoldás lehet radiátorokhoz, padlófűtéshez és egyéb sugárzó fűtésekhez.

Milyen kémény kell a kondenzációs kazánhoz?


A kondenzációs gázkazán legfőbb elemei a tüzelőberendezés, a hozzá tartozó égéstermék elvezető rendszer (kondenzációs kazán kémény béléscső), a kiegészítő hidraulikai elemek (szivattyú, keverőcsap stb.) és a szabályozó elem. A kondenzációs kazán kémény része az egyik sarkalatos pont. Mivel a kondenzátum savas kémhatású, az égéstermék elvezetéséről a hagyományos gázkazántól eltérő módon kell gondoskodni.

Az új kémény legyen korrózióálló, nyomásálló és nedvességálló. A kialakítást tekintve általában 3 féle módszer létezik, úgy, mint az osztott rendszer, a cső a csőben rendszer, vagy a szerelt kéményrendszer, ha a meglévő kémény nem használható ilyen célra. A kialakítás módja függ például a kéménykürtő átmérőjétől, a kéményhossztól, a kéménybélelés állapotától stb. Minden esetben egyeztessünk a kivitelezővel, de akár cégünk szakemberei is tudnak segíteni a döntésben. A kéménybélelés esetében szintén különféle anyagok léteznek, így figyelembe kell venni a tüzelőberendezés típusát, a hőmérsékletet, speciális vegyi körülményeket stb. A kondenzációs kazán kémény és megfelelő kéménybélelés nélkül tehát nem használható.

Kondenzációs kazán kémény
Ha minőségi kéménybélelés kondenzációs kazánhoz, akkor Spiko-Rex Kft.!

Kondenzációs gázkazán kémény kiépítését tervezi? Mik a kondenzációs kazán kémény előírások, milyen engedélyek kellenek?


Korábban a nyílt égésterű kazánok voltak elterjedtek, az EU azonban kötelezővé tette a zárt égésterű kazánokat. Amennyiben még csak most tervezgetjük a kondenzációs kazán kiépítését, érdemes tudnunk, hogy 2016.06.01.-től már csak olyan készülékek kaphatnak működési engedélyt, amelyek legalább 86%-os hatásokkal képesek üzemelni. Erről bővebben a 813/2013/EU rendeletben olvashatunk.

Azoknak, akik a hagyományos gázkazánokról szeretnének áttérni erre a rendszerre, kémény cserére és még kéménybélelésre is szükségük lesz. Mindegy, hogy a hagyományos készülékünket cserélnénk le, vagy egy teljesen új konstrukciót alakítanánk ki, szigorú engedélyeztetési folyamathoz leszünk kötve - így mindenképpen szakemberrel kell egyeztetni. Dióhéjban összefoglalva, hogy milyen lépések vezetnek az engedélyeztetéshez: gázterv, kéményseprői szakvélemény az égéstermék-elvezető rendszerről, gáz műszaki-biztonsági vizsgálat, és a beüzemelési engedély megszerzése.

Kondenzációs kazán kémény kivezetés szabályai


A gáznemű égéstermék általános és homlokzati kivezetési feltételekről az OTÉK 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelete az irányadó. Most röviden összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat, ami nélkül semmiképp ne fogjunk neki a kondenzációs kazán kémény kiépítésének.

Az égéstermék-elvezetőt úgy kell kivezetni a szabadba, hogy az se emberi életet, se egészséget ne veszélyeztessen, biztonságosan tisztítható és ellenőrizhető legyen. Nem telepíthető például az építmény, építményrész homlokzati oldalára, csak akkor, ha 10 méteres távolságban nem található épület. Ez alól akad néhány kivétel, amit részletesen megtalálunk a rendeletben. Továbbá nem létesíthetünk égéstermék-kivezetési helyet zárt térben, vagy gyalogos/gépjárműforgalmat érintő helyeken, legyen az áthajtó vagy veranda. A teljes körű tájékoztatásért, kérjük nézze át a rendeletet ide kattintva.

Miként alakulnak a kondenzációs gázkazán kémény árak?


A fűtéskorszerűsítés bizony kiadással jár. A kondenzációs kazánok jóval bonyolultabb kivitelek, így vételáruk is magasabb lesz, illetve az üzembehelyezésük is komolyabb felkészülést igényel. A kondenzációs kazán ígéretesebb hatásfoka miatt azonban rövid idő alatt megtérül a befektetés. A kémény kialakításának díja függ a felhasznált alapanyagtól, kivitelezéstől, helyszíni adottságoktól. Cégünknél mind a kémény, mind a kéménybélelés kondenzációs kazánhoz ár alapján is megfizethető lesz, hiszen törekszünk arra, hogy az egyéb felmerülő költségek mellett ez már ne terhelje meg túlságosan ügyfeleink pénztárcáját.
Kondenzációs kazán kémény kiépítés vagy kéménybélelés kondenzációs kazánhoz? Keressen minket bizalommal!

Kondenzációs gázkazán kémény kiépítését tervezi vagy csak szakszerű kéménybélelésre lenne szüksége? Mindkét esetben állunk ügyfeleink rendelkezésére! Cégünk több mint két évtizedes tapasztalattal rendelkezik ezen a szakterületen, így minden eshetőségre találunk jó megoldást. Az előzetes helyszíni felmérés során kollégáink kiszállnak otthonába, és górcső alá veszik a füstelvezető rendszert. Új kondenzációs gázkazán kémény kiépítése során szakembereink rutinosan állapítják meg, hogy pontosan milyen anyagot, konstrukciót érdemes választani, illetve milyen technológiával kell azt kivitelezni, kibélelni.

Valósítsa meg velünk terveit megfizethető kondenzációs kazán kémény árak kíséretével!


Keressen minket!