+36 20 968 9660/ +36 20 355 0233 +36 46 360 428 3508, Miskolc, Templom utca 3.

magyar zászló légtechnika angol zászló légcsatorna német zászló füstelszívó

Kishelység Elszívó Ventilátor Na 80

Bruttó ár:
10670 Ft

Részletek »

Kishelység Elszívó ventilátor időkapcsolóval szerelt NA 80

Bruttó ár:
17020 Ft

Részletek »

Tekasil 300°C

Bruttó ár:
2417 Ft

Részletek »

Belimo LM-230A Zsalumozgató motor Nyit-zár ,3 - pont

Bruttó ár:
37800 Ft

Részletek »

KO Kéményajtó nyitható kivitel

Bruttó ár:
6800 Ft

Részletek »

VF-04 NA315 90°-os könyökidom gumitömítéssel

Bruttó ár:
12320 Ft

Részletek »

CATA E-100 GTH

Bruttó ár:
34990 Ft

Részletek »

Kandalló kémény

Szinte semmi sem ér fel a pattogó tűz látványával és hangjával, amelyet otthonunk kandallója kelt életre. A kandalló nemcsak meleget, de meghitt hangulatot is kínál a hideg téli hónapokban, és a megfelelő kivitelezés illetve biztonsági gyakorlatok mellett, évekig élvezhetjük a melegét. Ennek egyik fontos eleme a kandalló kémény kiépítése. Akár új kémény kiépítéséről, akár a régi felújításáról, béleléséről van szó, cégünkre minden esetben számíthat!

Kiváló kandalló kémény ár? Egyeztessünk időpontot a helyszíni felmérésre!

 

Milyen kémény kell kandallóhoz?


A kandallók szilárd tüzelőanyaggal üzemeltethetők, melyhez a legmegfelelőbb választás a száraz keményfa – például akác, tölgy, bükk vagy kőris. Mivel ezek a tüzelőanyagok lassabban égnek, nagy a fűtőértékük, így jóval takarékosabban fűthetjük be velük a helyiséget. A problémamentes füstgáz elvezetéshez pedig megfelelő kéményre lesz szükség. Kandalló esetében a füst hőmérséklete akár az 500°C-ot is elérheti, ezáltal csakis olyan kémény építhető be, aminek magas a hőtűrése, tűzálló és saválló is. Utóbbi azért nagyon fontos, mert a szilárd tüzelőanyag elégetése során nagy mennyiségű korom rakódik le a kémény belsejében, ami elsősorban porból, szénrészecskékből, különféle vegyi anyagokból és savakból tevődik össze. 

 

Kandalló kémény építés: falazott tégla vagy kő, a jól bevált klasszikusok


A falazott kémény valószínűleg az a megoldás, ami először eszünkbe jut, ha kandallóra gondolunk. A legtöbb régebbi ház/épület ugyanis ilyen megoldásokkal készült, de még napjainkban is közkedvelt választás. A hagyományos kémények építéséhez a tégla és a kő a leggyakrabban használt anyagok, bár egyesek habarcsból, betonból vagy ezen anyagok kombinációjából is készülhetnek.

A tégla például tűzálló, tartós és viszonylag könnyen javítható. Ez az anyag azonban porózus is, ami azt jelenti, hogy képes felszívni a nedvességet. Ha a víz beszivárog a kémény szerkezetébe és megfagy, a jég tágulása a téglák megrepedését vagy akár eltörését is okozhatja. A vakolat nagy darabokban leválhat, elzárva ezzel a füst útját, ami életveszélyes szén monoxid mérgezéshez vezethet. Nem beszélve arról, hogy a kémény rendszerben lévő nedvesség a habarcs károsodását és a tégla elszíneződését okozhatja. 

A kő egy másik népszerű anyag a kéményépítésben, mivel ez is tűzálló és tartós. A kőkémények általában mészkőből, homokkőből vagy gránitból készülnek. A téglához hasonlóan a kő is porózus, és képes magába szívni a nedvességet. Ezenkívül a követ nehezebb javítani, mint a téglát, mert kevésbé viseli el, ha belevágnak, netán fúrnak. A hagyományos kémények azonban megfelelő karbantartás mellett akár a ház életkorát is túlélhetik, érdemes azonban megemlíteni, hogy kivitelezésük rendkívül drága és nem minden esetben valósítható meg.

Kandalló kémény
Minőségi kémény kandallóhoz szerelt változatban


Kandalló kémény modern változatban: szerelt kémény kandallóhoz


Akár új otthont épít, akár jelenlegi kéményét szeretné átalakítani, a lehetőségek valószínűleg nem olyan korlátozottak, mint gondolná! A szerelt kémény napjainkban az egyik legígéretesebb választásnak bizonyul, ha valaki kandallóhoz keres megoldást. Akár fa, akár gáz vagy bármilyen egyéb tüzelésű-berendezésről van szó, a szerelt változatok mindenhol megállják a helyüket. Egy olyan fémkéményről van szó, ami jellemzően rozsdamentes acélból készül, és lehet dupla vagy háromfalú is. A legnagyobb előnyei közé tartozik, hogy nem foglal el sok helyet, így olyan helyre is beépíthető, ahol egy hagyományos falazott tégla nem kivitelezhető – nagyon költséghatékony! Emellett könnyen összeszerelhető és szállítható, bármilyen magasságba építhető, és a későbbiekben is gond nélkül átépíthető.

A szerelt kéményeket szigorú tesztelésnek vetik alá, hogy megbizonyosodjanak arról, biztonságosak és működőképesek az otthon lakói számára.  Az általunk kínált KO béléscsövek koromégés álló minősítéssel rendelkeznek, hiszen még 1000°C-os hőmérséklet esetén sem tud deformálódni a kürtő. A béléscsövek alapanyagát a KO 36 Ti ötvözetű rozsdamentes acél lemez adja meg, védőburkolatát pedig egy KO 33 minőségű szigetelő lemez alkotja – nemcsak tűz-, hő-és saválló, de kivételesen hosszú élettartamú.

 

Mekkora legyen a kandalló kémény mérete? Kandalló kémény előírások


A füst elvezetéséhez megfelelő átmérőjű és magasságú kandalló kémény kiépítése szükséges. A kéményekkel kapcsolatos előírásokat hazánkban az MSZ 845-ös szabvány foglalja össze. Ha a kandalló kémény mérete a kérdés, akkor figyelembe kell venni a tüzelőberendezés típusát, az ajtó méretét és a huzat nagyságát is. Kandalló esetében legalább 180 mm-es átmérő szükséges, de a legjobban a 200 vagy 250 mm-es kéményátmérővel járunk. Tökéletes huzatminőség leginkább kör keresztmetszetű kémény esetében érhető el, hiszen a négyszög vagy téglalap alakú szerkezetekben nagyobb a füstgázok ellenállása. Nem biztos a dolgában? Szakértő kollégáink több évtizedes tapasztalattal végeznek hőtechnikai számításokat a díjmentes helyszíni szemle során, így mindig a legoptimálisabb megoldást kínálják ügyfeleinknek!

 

Kandalló kémény felújítás, kandalló kémény utólag


A hozzáértők már az első pillantásra tudni fogják, hogy a falazott szerkezetek erősek és tartósak, de sajnos ezek sem mentesek a problémáktól.  Tegyük fel, hogy idejében észreveszi és kezeli a kürtő állagromlását. Ebben az esetben egy jól célzott javítási lépés megmentheti a kéményt. Ha a károsodás túlzott mértékű, vagy túl sokáig figyelmen kívül hagyják, a kémény átépítése lehet az egyetlen lehetőség.

Cégünknél a kémény felújítása egy roppant költséghatékony módon zajlik! Semmi szükség ugyanis lebontani a régi kürtőt, hanem ehelyett a KAMIX technológia módszerét alkalmazzuk. Ennek során gép kürtőmaróval szabadulunk meg a fellazult rétegtől, szennyeződésektől, koromégéstől, majd egy saválló, lúgálló és nedvességálló belső vakolással tesszük újra üzemképessé a kürtőt. Ezen felül ott van még a kéménybélelés módszere is, ha áthidaló megoldásról van szó. A kéménybélelés folyamatáról röviden annyit kell tudni, hogy ahelyett, hogy lebontanánk a kürtőt, egyszerűen csak helyezünk bele egy rozsdamentes acél KO béléscsövet (lásd: szerelt kémény kandallóhoz). Még kisebb kürtő esetében is megoldható ez az elképzelés, mivel az eredetileg szűkebb keresztmetszetet fel tudjuk bővíteni egy ipari kürtőmaró géppel.

Ha Spiko Rex Kft., akkor költséghatékony kémény kandallóhoz!