+36 20 968 9660/ +36 20 355 0233 +36 46 360 428 3508, Miskolc, Templom utca 3.

magyar zászló légtechnika angol zászló légcsatorna német zászló füstelszívó

Kishelység Elszívó Ventilátor Na 80

Bruttó ár:
10670 Ft

Részletek »

Kishelység Elszívó ventilátor időkapcsolóval szerelt NA 80

Bruttó ár:
17020 Ft

Részletek »

Tekasil 300°C

Bruttó ár:
2417 Ft

Részletek »

Belimo LM-230A Zsalumozgató motor Nyit-zár ,3 - pont

Bruttó ár:
37800 Ft

Részletek »

KO Kéményajtó nyitható kivitel

Bruttó ár:
6800 Ft

Részletek »

VF-04 NA315 90°-os könyökidom gumitömítéssel

Bruttó ár:
12320 Ft

Részletek »

CATA E-100 GTH

Bruttó ár:
34990 Ft

Részletek »

Cserépkályha kémény

A cserépkályha évszázadok óta az egyik legnemesebb tüzelőberendezés. Megkapó szépsége, meghitt hangulata és fűtési teljesítménye a mai napig példaértékű. A biztonságos és gondtalan használathoz azonban megfelelő fatüzelésű kályha kémény is kelleni fog, amihez cégünk többféle megoldást kínál – legyen szó új, költséghatékony kémény kivitelezéséről, netán a régi felújításáról!

Megfizethető kémény cserépkályhához? Máris útnak indulunk!

Kapcsolat

 

Cserépkályha, a visszatérő klasszikus


Manapság többféle módszer közül válogathatunk, ha fűtőberendezést kívánunk telepíteni. Nagyon népszerű például a kandalló, nem mellesleg roppant hangulatos is. Akad azonban egy méltó ellenfele, méghozzá a cserépkályha személyében. Amikor cserépkályhára gondolunk, akkor akaratlanul is nagyszüleink háza jut eszünkbe, hiszen néhány évtizeddel ezelőtt még ez a módszer volt a legelterjedtebb forma. Nos, meglehet, hogy ma már kényelmesebb felkattintani a gázkazánt, úgy tűnik, hogy a cserépkályha újra reneszánszát éli.  

A cserépkályha egy kiváló ár-érték arányú megoldás. Egyenletes hőleadást biztosít, táplálható fával illetve szénnel is, elég csak néhány óránként ránézni, ha pedig este megpakoljuk tüzelőanyaggal, akkor biztos, hogy még reggel is meleg lesz. Nemcsak egy kiváló hőforrás, de a fosszilis tüzelőanyagoktól függő berendezéseket is képes helyettesíteni, csökkentve ezzel az energia számlát és az ökológiai lábnyomot. Mivel semmiféle elektronika nem kötődik hozzá, abban az esetben sem fogunk fázni, ha a modern fűtési módszerek (radiátorok, légkondi) éppen csődöt mondtak volna.

 

Cserépkályhához milyen kémény kell? Ezek a leggyakoribb fatüzelésű kályha kémény típusok


A következőkben átnézzük, hogy a cserépkályhához milyen kémény kell. Mint, ahogy említettük, a cserépkályha szilárd tüzelőanyaggal működtethető, ami azt jelenti, hogy az égés során akár 500-600°C-os hő is felszabadulhat. Ráadásul nagy mennyiségű korom és egyéb káros anyag (pl. kreozot) rakódik le a fatüzelésű kályha kémény belsejében. Emiatt csakis olyan kürtő építhető be, ami gond nélkül elviseli az extra magas hőmérsékletű füstgázokat, erősen hőálló és saválló. Erre kiváló megoldást nyújthat a hagyományos téglaépítésű cserépkályha kémény és a szerelt változat is. 

A fatüzelésű kályha kémény kiválasztásakor szintén lényeges szempont a megfelelő huzat biztosítása. Ha ugyanis ez nincs meg, akkor a szerkezet füstölni fog és a mérgező gázok könnyen a légtérbe kerülnek. A cserépkályha kémény méret tekintetében legalább 140 mm belső átmérővel kell rendelkezzen, de érdemesebb lehet ennél nagyobb verziót kiépíteni (180-220 mm), attól függően, hogy mekkora a tűztér teljesítménye, de a bekötési csonk szöge is mérvadó lesz. Ami pedig a magasságot illeti, a cserépkályha kémény a bekötéstől számítva nem lehet kisebb, mint 4,2 méter és legalább 1 méteres távolságba kell építeni a nyílászáróktól.  

Cserépkályha kémény
Megfizethető kémény cserépkályhához: szerelt cserépkályha kémény bekötés

 

Falazott cserépkályha kémény


A kémény szó hallatán, akaratlanul is a vörös téglából épített „kémény torony” jut az eszünkbe. A falazott kémények évszázadok óta léteznek, hisz kiállták az idő próbáját. Ennek ellenére rendszeres karbantartást igényelnek, ugyanis meg kell óvni a szerkezetet a károsodástól és a hosszú távú elhasználódástól. A fatüzelésű berendezések például a törmelék felhalmozódását okozhatják, beleértve egy ragacsos, mérgező anyagot, a kreozotot. A kreozot rendkívül gyúlékony, és ha a kéményen belül elegendő mennyiség keletkezik belőle, meggyulladhat, és kárt okozhat a kürtőben, de akár még a tetőben is. Egy másik veszélyes dolog a kéménykorrózió, ami akkor jön létre, ha a kémény felhőmérséklete alacsonyabb, mint az égéstermék harmatponti hőmérséklete. A felesleges kondenzáció ilyenkor lecsapódik a cserépkályha kémény falán, ami idővel annyira feláztatja a felületet, hogy leválhat a vakolat, elzárva ezzel az égéstermék útját = szintén életveszélyes!

 

Fatüzelésű kályha kémény felújítás, cserépkályha kéménybélelés gyorsan és egyszerűen


Annak érdekében, hogy még időben elkerüljük a fent említett problémákat, a falazott cserépkályha kémény esetében ígéretes megoldás lehet, ha kibéleljük a kürtőt. Ehhez akár cégünk segítségét is igénybe veheti, hiszen többféle megoldást kínálunk. A legmegfelelőbb technológiáról egy díjmentes helyszíni bejárás során döntenek a szakembereink. A kéménybélelés módszerével nagyon egyszerűen akadályozhatjuk meg a fatüzelésű kályha kémény belső felületének további állagromlását, és még a kondenzáció ellen is védelmet nyerhetünk. Mindez pedig azt fogja eredményezni, hogy a megrendelőnek nem kell súlyos költségekbe vernie magát, ha a kürtő valamiért már nem lenne használható teljes biztonsággal = nem kell lebontani! A KO béléscsövezés például kifejezetten egy kiváló ár-érték arányú mentsvár, melyben a következő fejezetben térünk ki bővebben.

 

Szerelt cserépkályha kémény


Ahogy járunk-kelünk az utcákon, egyre több házikó tetején bukkan fel a szerelt fatüzelésű kályha kémény. Kezdjük az előnyökkel máris az elején. A szerelt kivitel roppant ígéretes megoldás manapság, és ami a legjobb benne, hogy nemcsak gázüzemű berendezésekhez, de még kandallóhoz és cserépkályhához is használható. Nem minden épület rendelkezik ugyanis épített kéménnyel, de az is lehet, hogy egyszerűen nem lehet kivitelezni, netán túl drága lenne a tulajdonos számára. A szerelt cserépkályha kémény roppant költséghatékony, nem igényel vasalt alapozást, szinte bárhová telepíthető, és hossza a végtelenségig bővíthető. Könnyed súlya miatt egyszerű a szállítása, és a felszerelése sem okoz különösebb fáradalmat. Az általunk kínált kivitel alapanyaga egy KO 36 Ti ötvözetű rozsdamentes acél lemez, ami annyit tesz, hogy rendkívül hő-és saválló tulajdonságokkal rendelkezik, tartós és strapabíró, élettartama pedig meglepően magas.  

Visszakanyarodva a téma elejére, már ami a fatüzelésű kályha kémény felújítását illeti, a KO béléscső is kiválóan megfelel e célból. Sőt, akkor is ígéretes, ha van egy tégla kéményünk, de nem tudjuk olyan mértékben átalakítani, hogy az alkalmas legyen ehhez a tüzelési módszerhez. Ilyenkor csak fogjuk a meglévő kéményt, és nem lebontjuk, hanem KO béléscsövet húzunk bele. Ha pedig túl szűkös a kürtő átmérője, akkor egy profi kürtmartó gép segítségével tudunk alakítani a méretén.

Minőségi kémény cserépkályhához? Állunk rendelkezésére!

Kapcsolat