+36 20 968 9660/ +36 20 355 0233 +36 46 360 428 3508, Miskolc, Templom utca 3.

magyar zászló légtechnika angol zászló légcsatorna német zászló füstelszívó

Kishelység Elszívó Ventilátor Na 80

Bruttó ár:
10670 Ft

Részletek »

Kishelység Elszívó ventilátor időkapcsolóval szerelt NA 80

Bruttó ár:
17020 Ft

Részletek »

Tekasil 300°C

Bruttó ár:
2417 Ft

Részletek »

Belimo LM-230A Zsalumozgató motor Nyit-zár ,3 - pont

Bruttó ár:
37800 Ft

Részletek »

KO Kéményajtó nyitható kivitel

Bruttó ár:
6800 Ft

Részletek »

VF-04 NA315 90°-os könyökidom gumitömítéssel

Bruttó ár:
12320 Ft

Részletek »

CATA E-100 GTH

Bruttó ár:
34990 Ft

Részletek »

Szellőző az egészségesebb környezetért.

Penészesedik a lakása? Rosszul alszik és fáradtan ébred? Allergiás-, légzőszervi panaszai vannak?
Mi tudjuk a lehetséges megoldást a problémákra!

Szellőző és szellőzés

Magyarországon az emberek túlnyomó része egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy mennyi műszaki és egészségügyi probléma okozója lehet a folyamatos szellőzés hiánya.

A magánlakások és családi házak többségében még ilyen szellőző berendezés sincs.
A szellőztetésről a rosszul záródó ajtók és ablakok rései, a huzat, vagy a naponta egyszer, egy negyedórán át tartó „jól kiszellőztetés” gondoskodik.
Ez nem elegendő! Nem helyettesíti a szellőző rendszert!

Szellőztetni folyamatosan szükséges, a szennyezőanyagok eltávolítása a lakótérből elengedhetetlen!

Ezért lényeges, hogy megismerjük és felismerjük ennek fontosságát, a szellőző rendszerek előnyeit!

A levegő minősége meghatározó tényező!

Lakótereinkben a szén-dioxid (CO2) jelenlétét elsősorban az emberi kilégzésnek tulajdoníthatjuk.
Lakásunk levegőjébe folyamatosan mérgező vegyi- és egyéb szennyező anyagok kerülnek.

Nem is gondolnánk, hogy kedvenc háziállatunk szőre is jelentős allergén szennyezőanyag, de ide sorolhatjuk a lakásban dohányzók füstjét, mely nemcsak magára a dohányzó emberre veszélyes, hanem a egy helyiségben tartózkodókra  is.
A légszennyező anyagok káros hatása megmutatkozik az ember légző- és vérkeringési zavaraiban, az allergia, a rák, a szilikózis kialakulásában.
Az allergia hazánkban népbetegség!

Ezektől a mérgező és egyéb szennyező anyagoktól leggyorsabban egy jól kiépített szellőző rendszer segítségével szabadulhatunk meg.

A friss, oxigéndús levegő elengedhetetlen szervezetünk tökéletes működéséhez.
Az általunk elfogyasztott táplálékot szervezetünk vegyi úton lebontja és a levegőből nyert oxigént felhasználva elégeti.
Ebből a folyamatos oxidációból nyerjük energiánkat.
Azokon a helyeken, ahol naponta huzamosabb ideig, több órán át tartózkodunk nagyon fontos a megfelelő szellőzés, illetve a kellő mennyiségű oxigént tartalmazó levegő.
Akinek napközben gyakran fáj a feje, fáradtnak, levertnek érzi magát érdemes ezen elgondolkodni, mi lehet ennek esetleges okozója! Elképzelhető, hogy a szellőzéssel van probléma, azaz „elfogyott” a levegő a helyiségből?
Erre a problémára egy szellőző rendszer megoldást nyújthat.
Belső lakóterünk levegőjének minőségét megvizsgálva tapasztalhatjuk, hogy egy elhasznált levegőjű, rosszul szellőztetett lakásban szervezetünk rosszabb hatásfokkal dolgozik.
Ennek következtében – ha nem áll rendelkezésre megfelelően friss, oxigéndús levegő - romlik az anyagcserénk és megnő a veszélye annak, hogy ezzel összefüggésben különféle betegségek alakulhatnak ki.
Csak kevesen gondolnak arra, hogy ezeknek a kiváltó oka az lehet, hogy nincs elég oxigén a belélegzett levegőben. Ezért az egészségünket szem előtt tartva érdemes egy hatékony szellőző beépítését megfontolni.
Az oxigénnel kapcsolatosan számításba kell vennünk egy másik  tényezőt is, mégpedig azt, hogy a lakásban milyen készülékek vannak, amelyek a lakás benti levegőjét fogyasztják.
Ilyenek például a gázzal működő vízmelegítők és kazánok, a kandallók, a cserép- és egyéb kályhák.
Ezeknél a berendezéseknél keletkező füstgázok eltávoznak valamilyen kéményen keresztül, de a működésükhöz szükséges levegőt – oxigént - a lakótérből használják el, mivel nem rendelkeznek külső égési levegő bevezetéssel.
Sajnálatos módon erre vezethetjük vissza - különösen a fűtési szezon kezdetekor - hogy ha egy ilyen gázkészülék nem kap megfelelő minőségű, a tökéletes égéshez szükséges levegőt, akkor az elégtelen égés során színtelen, szagtalan, mérgező szén-monoxid keletkezik (CO), ami tragikus balesetek okozója lehet.
Az élethez megfelelő mennyiségű friss, oxigéndús levegőre van szükségünk! Egy megfelelő hatásfokú szellőző rendszer ezt biztosítani tudja!

Beszélnünk kell még a levegőben lévő vízpáráról is.
Az épületek belső levegőjébe kerülő, túlzott mennyiségű vízpára két okból is probléma. Egyrészről rombolja a benne lakó emberek egészségét, másrészt komolyan károsíthatja az épület szerkezeti elemeit is.
Akár folyékony, akár vízgőz formájában, a víz elsődleges problémaforrás az építőiparban.

Amikor egy helyiségben nincs, vagy nem megfelelő a szellőztetés a helyiség levegőjének páratartalma megnő.
A levegő relatív páratartalmának optimális, az ember számára egészséges szintje 40%-60 % közötti tartományban mozog.
Ha a levegő relatív páratartalma 40% alá csökken - vagyis túlzottan száraz - ennek is lehetnek káros következményei, ilyenek a kellemetlen közérzet, a csökkenő oxigénfelvétel és szállítás a véráramba, a meghűléses megbetegedések fokozódó veszélye, a folyton kiszáradó, érzékeny bőr, a megnövekedett porképződés, valamint a páratartalomra fokozottan érzékeny tárgyak (bútorok, festmények, burkolatok, parketták, stb.) károsodása, repedezése.
Viszont a 60% fölé emelkedő relatív páratartalom kiváló körülményeket teremt a mindenütt jelenlévő, de csak bizonyos körülmények között (60% relatív páratartalom fölött) aktivizálódó gombaspóráknak, aminek eredményeképp a lakás „kivirágzik”. A bútorok mögött és a sarkokban felüti fejét a penész. Mindez elkerülhető, ha biztosítjuk a megfelelő minőségű levegőt egy szellőző berendezéssel.
A régi rosszul záródó, tömítetlen nyílászárók, amelyek a csukott ablak ellenére is „szellőztek”, a meszelt falak, melyek nem gátolták semmilyen formában a falak párafelvételét és a kályha, amely a jól szellőző kéményen keresztül kijuttatta a levegőt a lakásból, aminek akkor még volt hol bejönni, így megoldva a lakás természetes szellőzését.
Akkoriban még ismeretlen fogalom volt a lakás penészedése. Manapság, szinte megszüntettük lakásaink természetes szellőzését.

Ennek érdekében házunkat, lakásunkat igyekszünk kívülről szigetelni, viszont ezzel szinte teljesen megszüntetjük a falak „légzését”.
Azonban a jó hőszigetelésű új, vagy utólag szigetelt, a régieket új nyílászárókra cserélt régi épületekben a szigetelés és a nyílászárók fokozott légzárása együttesen okozhat komoly pára gondokat.
A jó minőségű új ajtók és ablakok minden szempontból kívánatosak, viszont aki modern nyílászárókat építtet otthonába, annak mindenképpen számolnia kell azzal, hogy a nyílászárók cseréjével párhuzamosan gondoskodnia kell a megfelelő szellőztetés kialakításáról is.
 
Nyáron ez nem okoz problémát, mivel nyitva vannak az ablakok, szellőzik a lakás, a megtermelt pára szabadon távozhat, valamint a külső-belső hőmérséklet különbség nem alakít ki hidegebb felületek, ahol a pára le tudna csapódni.
Viszont ahogy elkezdünk fűteni, csukjuk az ajtókat, ablakokat megjelenik a penészedés és páralecsapódás problémája.
A hőhídak mentén csapódik le a pára - ami minden épület természetes velejárója – mivel ott hűl a levegő a legnagyobb mértékben.
A legjobban szigetelt épületnél is a leghidegebb területeken páralecsapódást, a párazáró rétegnél nedvesedést, penészedést okozhat.

Tudomásul kell vennünk, hogy szinte minden emberi tevékenység páratermeléssel jár.
A nedvesesség nagy része ilyen hétköznapi emberi tevékenységek következtében, mint légzés, felületi kipárologtatás, főzés, mosás, mosogatás, ruhaszárítás, zuhanyozás során folyamatosan szabadul fel.
Ezen kívül szobanövényeink is jelentősen hozzájárulnak a belső páratartalom növekedéséhez.

El kell fogadnunk, hogy hiába szigeteljük le bármennyire is a hőhídakat, ha a folyamatos páratermelés mellett sohasem szellőztetünk, akkor előbb vagy utóbb úszni fog a lakásunk.

A penész szaporodásához és életben maradásához a legjobb táptalaj a nedvesség!
A penészedést csak úgy száműzhetjük, ha nincs páralecsapódás, akkor a penész nem tud sehol megtelepedni.

Megállapíthatjuk, hogy lakásunkban, irodánkban a szellőztetés hiánya vagy nem megfelelő volta miatt, magas koncentrációban jelen lévő és oda bekerülő szennyező anyagok, az oxigénhiány, illetve a magas páratartalom nap mint nap támadást indítanak egészségünk és környezetünk ellen, sokszor olyan tüneteket, betegségeket produkálva, melyekből nem is gondolnánk a szellőztetés hiányára, mint a probléma okozójára.


Elvárások és lehetőségek a szellőzéssel kapcsolatban.
Mi szükséges ahhoz, hogy egy ház vagy lakás jól szellőztetett legyen?
A szellőzés természetes – gravitációs - úton, vagy mesterségesen, gépi eszközökkel is számos módon megvalósulhat. Történhet automatikusan vagy kézzel vezérelten, szakaszosan vagy folyamatosan, szabályozott és ellenőrzött módon, akár az időjárástól függően, befolyásoltan is.
Ezektől a paraméterektől függ, hogy egy-egy szellőztetési mód mennyire hatékony, hogy minden évszakban, napszakban és időjárási körülmények között megfelelően jól működik-e, illetve az, hogy mennyire nevezhető energiatakarékosnak.
Egy lakás szellőztetésekor a bent lévő levegőt valahogy „rá kell vennünk” arra, hogy elinduljon kifelé a szabadba, a kinti levegőt pedig arra, hogy a kifelé menő levegő helyére bejöjjön.
Mindezt lehetőleg úgy, hogy a fáradt, szennyezett, büdös és párás levegő jó irányba, azaz kifelé induljon el és lehetőleg ne tegyen „tiszteletköröket” a lakásban, hanem egyből a keletkezési helyén, a WC-ben, a fürdőszobában és a konyhában hagyja el a lakást.
A bejövő levegő pedig lehetőleg a hálószobába, a dolgozóba, a gyerekszobába, a nappaliba érkezzem, így a kialakuló lassú levegőáramlás teljesen átöblíti friss levegővel az egész lakást. Természetesen ehhez arra is szükség van, hogy az így végigáramló friss levegőnek semmi se álljon az útjába.
Ennek az áramlásnak a kialakulásához valamilyen nyomáskülönbségre van szükség. A régi természetes szellőztetési módoknál ezt a különbséget egyrészt a különböző hőmérsékletű levegők fajsúlykülönbsége, másrészt a szél hatására az épületek két oldalán kialakuló nyomáskülönbség szolgáltatta (például az ablaknyitással történő szellőztetésnél). A szellőző kéményeknél, illetve kürtőknél pedig a bennük meglévő kéményhuzat az, ami a levegő áramlását előidézi.


A gépi szellőztető megoldások egy részénél – a különböző elszívásoknál – szintén nyomáskülönbséget hozunk létre. A beépített ventilátorral, illetve elszívó berendezéssel a benti levegőt a szabadba termeljük és az így bent kialakuló nyomásesés hatására kezd a kinti levegő – az e célból beépített úgynevezett légbevezetőkön át – a lakásba áramolni.
Az alábbiakban felsorolt legfontosabb elvárásokat ( friss, oxigéndús levegő, időjárás függetlenség,  páratartalom valamilyen szintű szabályozása,  huzatérzet nélküli működés)már ezek az egyszerűbb megoldások is képesek hatékonyan és nagy biztonsággal teljesíteni

A nagyobb tudású szellőztető gépek már mind az elszívást, mind a friss levegő befúvását elvégzik, - mivel az elszívott és befúvott levegő mennyisége megegyező – így a lakáson belüli nyomást a szellőztetés nem változtatja meg.
Az ilyen gépek – tudásuktól függően – a befúvott levegőt szabályozni tudják, szűrik, fűtik, vagy hűtik, esetleg még párásítják is azt.  

Hatékony szellőzéssel szükséges a megfelelő hőmérséklet, a páratartalom szabályozása az épületekben, amely beállítja és stabilizálja a belső levegő kívánatos páratartalmát, így biztosítva megfelelő komfortérzetünket, egészségünket.   

Amint tájékoztatónkból megismerhették, a rossz, elhasznált, oxigénszegény szennyezett levegő nagyon sok baj és egészségügyi probléma forrása, melyek lassan fejtik ki hatásukat és alattomosan teszik tönkre egészségünket.
Tapasztalhatjuk, sajnos csupán az ablaknyitásos szellőztetés nem elegendő és nem fogja megoldani problémáinkat 
 
A megoldás a következő: az épületekben jelentkező problémák valamilyen energiatakarékos szellőztető berendezés utólagos beszerelésével nagyon könnyen és viszonylag alacsony költséggel orvosolhatók.  
Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani!
Honlapunkat végigolvasva reméljük, hogy megtalálja az Ön számára megfelelő megoldást!