+36 20 968 9660/ +36 20 355 0233 +36 46 360 428 3508, Miskolc, Templom utca 3.

magyar zászló légtechnika angol zászló légcsatorna német zászló füstelszívó

Kishelység Elszívó Ventilátor Na 80

Bruttó ár:
10670 Ft

Részletek »

Kishelység Elszívó ventilátor időkapcsolóval szerelt NA 80

Bruttó ár:
17020 Ft

Részletek »

Tekasil 300°C

Bruttó ár:
2417 Ft

Részletek »

Belimo LM-230A Zsalumozgató motor Nyit-zár ,3 - pont

Bruttó ár:
37800 Ft

Részletek »

KO Kéményajtó nyitható kivitel

Bruttó ár:
6800 Ft

Részletek »

VF-04 NA315 90°-os könyökidom gumitömítéssel

Bruttó ár:
12320 Ft

Részletek »

CATA E-100 GTH

Bruttó ár:
34990 Ft

Részletek »

Miért kátrányosodik a kémény és mik a veszélyei?

Az egyik leggyakoribb probléma, amellyel a háztulajdonosok találkozhatnak, a kéményben felgyülemlett kátrány. Szerencsére ma már többféle módszer létezik a minimalizálására, cégünknél például kéménybéleléssel vesszük fel a harcot ellene, ami egyfajta megelőző intézkedésként is szolgál a biztonságos és zavartalan működés érdekében.

 

Kátrányos kémény, avagy a csendes gyilkos


Nézzen fel a kémény belsejébe. Látja, hogy a kémény falának nagy részét fényes fekete felület borítja? Akkor valószínűleg kátrányos a kéménye. Azok, akik gyakran használnak kandallót vagy cserépkályhát tüzelést gyanánt, idővel azt tapasztalhatják, hogy a berendezés már nem működik olyan hatékonyan, mint kellene. A ludas minden bizonnyal a kátrány, avagy kreozot lesz, a kandallóban vagy fatüzelésű kályhában történő fa vagy más szerves anyagok elégetésének mellékterméke. Ez a fekete, ragacsos, kátrányszerű anyag idővel egyre nagyobb rétegben ül le a kürtő falán, visszafordíthatatlan károkat okozva.

 

Miért kátrányosodik a kémény?


Sajnos a kátrány felhalmozódásához több tényező is hozzájárulhat. Kezdjük például a nem megfelelő tüzelőanyag minőségével, ugyanis sokan hajlamosak azt gondolni, hogy a nedves fát is el lehet égetni. A magas nedvességtartalmú fa azonban kreozot-képződéshez vezethet, ugyanis ezt a nedvességet először valahogy ki is kell dolgoznia a berendezésnek. Az eredmény pedig: nem lesz optimális az égés, túl alacsony lesz a hőmérséklet, és a fa vízgőz formájában fogja kibocsátani a nedvességet, ami kondenzációt, korom és kátrány képződést okoz.

Egy másik problémaforrás lehet, ha lassan ég el a tüzelőanyag. Ha ez a kelleténél több időbe kerül, a füstnek és a levegőnek hosszabb ideig tart a kéményből való távozás. Ez általában akkor szokott előfordulni, ha a kémény nem elég meleg. A nem megfelelő füstgáz-elvezetés is okozhat túlzott kátrányképződést. A kémény huzatot különböző tényezők befolyásolják, többek között a kémény hossza, keresztmetszete, belső felülete, szigetelése. Ha a kémény túl hosszú, vagy ha a készülék túlságosan el van fojtva, az akadályozhatja a megfelelő füstgáz szellőzést, ami azt eredményezi, hogy a forró égéstermékek kátrány formájában lerakódnak a kürtő felületén. Ellenkező esetben, avagy, ha túl rövid a kémény, akkor pedig is ott vagyunk, ahol a part szakad, hiszen alapból nem lesz megfelelő a huzat.

 

a kátrányos kémény egyik oka lehet a nem megfelelő tüzeőanyag

 

A kátrány felhalmozódásának veszélyei. Kéménytűz, beomlás, szén-monoxid


 

  • Esztétikai problémák: Idővel a kátrány és a savas kondenzátumok beleivódnak a kémény belső falába, sőt, akár a korábbi égéstermékeket is feloldhatják. A vakolaton megjelenő sárgás elszíneződés esztétikailag nem túl vonzó, és eltüntetése sok esetben csak felújítással lehetséges, ami jelentős, és egyben felesleges kiadással járhat. 
  • Szerkezeti károk: A kéményben lerakódó kátrányok és savak korrodálhatják a habarcsot, ami a téglák meglazulását és szerkezeti sérülékenységet okozhat. Ha pedig nagyon előrehaladott a mennyisége, akkor a kémény leomlásával is számolni kell!
  • Mérgező gázok felhalmozódása: Ha a kémény belsejében felhalmozódik a kreozot, az akadályozhatja a füst és a levegő áramlását. Ez mérgező gázok, például a szén-monoxid visszaszivágásához vezethet, aminek belélegzése sajnos halálos kimenetelű lehet. 
  • Kéménytűz jelei: A kreozot nagyon gyúlékony, és ha lángra kap, sajnos kéménytűznek nézhetünk elébe, ami aztán nagyon gyorsan átterjedhet a tetőre vagy a ház többi részeire. A kéménytűz után nemcsak maga a kürtő szerkezete megy tönkre, de az egész épület integritása kockára kerül. 

 

 

Hogyan lehet minimalizálni a kátrányképződést? Kátrányos kémények tisztítása


A kátrány felhalmozódását szinte lehetetlen megakadályozni, de sokat lehet tenni annak érdekében, hogy minimálisra szorítsuk. Például tüzeljünk csak teljesen száraz fával, és tartsuk rendszeresen karban a kürtőt. Használhatunk kémény vagy kazánkotró eszközt is, de így is előfordulhat, hogy nem tudunk megszabadulni tőle. Ha a lerakódás már előrehaladott mértékű, akkor érdemes profi kéményseprőt hívni, illetve megbizonyosodni róla, hogy berendezésünk biztonságos és üzemkész a használatra. 

Cégünk a KAMIX technológia módszerét alkalmazza, aminek során gépi kürtmaróval szabadulunk meg a makacs lerakódásoktól, majd egy saválló, lúgálló és nedvességálló, belső vakolatréteg felhordásával újra működőképes állapotba hozzuk a kéményt. Ezen felül pedig nem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzés fontosságát, ilyen például a kéményszigetelés avagy bélelés módszere is.

 

Miért kátrányosodik a kémény? Így tegyen ellene

 

Az egyik leghatékonyabb megelőző intézkedés a kátrány felhalmozódása ellen a kémény kibélelése. 


A kéménybélelés segítségével megelőzhető a kátrány felhalmozódása. A módszer különösen értékes a béleletlen kéményekkel rendelkező otthonok esetében, de még az újabb ingatlanoknál is bölcs döntés a kandalló biztonságos és hatékony működésének biztosítása érdekében.

A kürtő bélelés folyamata lényegében arra az elvre épül, hogy a meglévő, régi kéménybe valamilyen béléscsövet húzunk. Mi a KO rozsdamentes acél béléscsőben hiszünk, ami koromégés-álló minősítéssel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy még extrém, 1000°C-os hőmérsékleten sem hajlik el a kürtőben. A béléscsöveknek az alapanyaga KO 36 Ti ötvözetű rozsdamentes acéllemez, amelyek védőburkolatát egy KO33 minőségű szigetelőlemez alkotja. Ideálisak cserépkályhák, vegyestüzelésű kazánok és kandallók égéstermék elvezetésére. 

A KO béléscsövek rendkívül rugalmasan formálhatók és egyszerűen meghosszabbíthatók. Emiatt nemcsak családi házakban szolgálják ki jól a céljukat, hanem akár többszintes lakóházakban is. A béléscsövek elhelyezését a kisebb kürtőknél is meg tudjuk oldani egy modern ipari gyémántszemcsékkel készült kürtmaró gép segítségével. Még egy átlagos méretű kürtő is akár NA 180 mm belső nyílásúra bővíthető. Ezen előkészített kürtőbe a bélelés könnyedén, gyorsan és költséghatékonyan beszerelhető.

 

Ne várja meg, amíg a kéménytűz oltása is felmerülhet! Várjuk hívását!

KAPCSOLAT